Wie maakt plekvoorautisme.nl?

Plek voor autisme, autismeblogIk ben Edwin en ik heb een autistismespectrumstoornis (ASS). Maar deze werd pas op mijn 42e vastgesteld. En hoewel autisme niet bepaalt wie ik ben, heeft het wel invloed op wie ik ben en wat ik doe.

Al op jonge leeftijd merkte ik dat ik anders was dan mijn leeftijdsgenoten. Dit bleek onder andere uit mijn interesses, die vaak fascinaties werden, mijn grote ‘rechtvaardigheidsgevoel’ (dingen moesten kloppen), mijn regelmatige behoefte om alleen te zijn en mijn afwisselend enorme gedrevenheid en dan weer totale gebrek aan concentratie en motivatie. Maar in mijn jeugd, in de jaren zeventig en tachtig, was er nog heel weinig bekend over autisme. Dus het werd bij mij niet herkend. Daarbij was ik ook behoorlijk ‘talig’. Ik kon me goed uitdrukken en dit paste toen totaal niet in het (beperkte) beeld dat er was van autisme. Per saldo ben ik dus, gedurende mijn gehele schooltijd,  aan mijn lot overgelaten met mijn autisme.

Uiteraard leidde dit tot de nodige problemen. Zo had ik moeite met onderscheid tussen ‘grappig bedoeld’ ruw gedrag (zoals veel jonge jongens met elkaar omgaan) en daadwerkelijk bedreigende situaties. Voor mij was het altijd bedreigend. En ook ‘grappig bedoelde’ opmerkingen konden mij diep raken en behoorlijk van slag maken. Waarschijnlijk gedroeg ik me hierdoor ook anders en daarom heb ik altijd slechts enkele vrienden gehad en was ik ook regelmatig het mikpunt van spot. In ieder geval heb ik dit zo ervaren.

Mijn schooltijd was dan ook een moeilijke tijd. En uiteindelijk ben ik op mijn zeventiende, zonder diploma, met de middelbare school gestopt. Ik kon de dagelijkse spanning en (in mijn beleving) chaos niet langer verdragen. Na enkele baantjes en een lange buitenlandreis, ben ik uiteindelijk toch weer met school begonnen. Nu in het volwassenonderwijs, dat duidelijk beter bij mij paste. En zo heb ik uiteindelijk toch mijn HBO-diploma behaald. Voor mij is dit nog steeds een van mijn grootste prestaties, tot nu toe.

Ook werken is voor mij nooit makkelijk geweest. Omgaan met mensen vreet energie. Voor mij is een vergadering of iets simpels als lunchen met collega’s heel lastig en ontzettend vermoeiend. Eigenlijk beleef ik het meeste werkplezier door gewoon achter mijn computer te zitten in een rustige ruimte. En waar mijn goede uitdrukkingsvaardigheid er vroeger mede voor heeft gezorgd dat mijn autisme niet werd herkend, heeft het me in mijn werk ook veel opgeleverd. Zo ben ik, na enkele andere banen, in 2003 tekstschrijver geworden en dit doe ik nog steeds met veel plezier.

Ik woon samen met mijn vrouw en drie dochters in het westelijk deel van de Randstad. En twee van mijn dochters hebben ook een diagnose ASS. In mijn vrije tijd doe ik veel met de kinderen, maak ik muziek of ben ik op het water te vinden. Al met al weinig tijd voor verveling, dus! ; )

4 gedachten over “Wie maakt plekvoorautisme.nl?

  1. Erg interessant, zeer informatief, bijzonder duidelijk geschreven en fijn om te lezen.
    Deze kwaliteiten voeren de boventoon in al jouw stukken.
    Ga zo door.
    Willem

  2. Herkenning, dat is op het moment wat ik kan zeggen. En nu ik ben op zoek naar een nieuwe baan na 20 jaar bij de immigratie dienst te hebben gewerkt en daar steeds weer tegen dingen te zijn aan gelopen is er autisme vast gesteld. Hé Hé, maar nu?Communicatief ben ik sterkt dat is dan ook meteen mijn grote valkuil ook heb ik in de laatste 2 jaar ondekt dat ik gegevens invoeren ontzetten leuk vind maar bezit niet over je juiste papieren en dan weer te gaan studeren op mijn 50 ste zie ik niet echt zitten ook omdat dat zo zwaar was vroeger maar dan nu heb je voor mij tips en ideeën?

    • Lastig is dat, he? Ik heb zelf veel gehad aan mijn coach. Mogelijk is dit ook iets voor jou. Dit kan vaak via een PGB. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*