Autisme en coaching: onzin of een uitkomst?

Een autismecoach, is dat nu wel zo nodig? Of is het de zoveelste hype? Al een aantal jaren springen coaches als paddenstoelen uit de grond. Maar heeft iemand met autisme daar nou echt iets aan?

Als je autisme hebt, kunnen veel dingen een behoorlijke uitdaging zijn. Soms heb je behoefte aan een klankboord, iemand die je een spiegel voorhoudt, je kan adviseren en ondersteunen als het gaat om werk- en privésituaties. Iemand op wie je kunt terugvallen in crisissituaties of juist in rustigere periodes. Een coach kan je verder helpen bij het creëren van structuur in je dagelijks leven, het ondernemen van dingen buiten de deur of het vinden van (ander) werk.

Een goede autismecoach

Wees kritisch. Er is veel aanbod. Iedereen kan zich coach noemen. Maar een voor jou geschikte coach vinden is niet altijd makkelijk. Een goede autismecoach heeft ervaring met mensen met autisme, kan goed luisteren, maar ook goed ‘doorpakken’ (is daadkrachtig). En er moet natuurlijk een ‘klik’ zijn. Misschien zoek je iemand van je eigen leeftijd, die in dezelfde levensfase zit en met wie je lange tijd samen kunt werken of juist iemand met wat meer levenservaring. Verder houdt een goede coach rekening met jouw wensen en behoeften, ambities, mogelijkheden en beperkingen en is zij/hij goed bereikbaar (telefonisch, per email of app).

Hoe vind je een autismecoach?

Je kunt beginnen met eens rond te vragen in je omgeving of aan je behandelaar bij een zorginstelling. Er zijn zelfstandige coaches, die werken als zzp-er. Maar er zijn ook organisaties die coaching aanbieden. Deze laatste zijn vaak duurder. Dit komt onder andere doordat deze organisaties meer overheadkosten hebben. Als je met Google zoekt, vind je direct een behoorlijk aantal coaches. De website van de coach of organisatie biedt vaak al een goed beeld van wat voor diensten deze aanbiedt en in welke regio de coach actief is. Een ander goed startpunt om een coach te vinden is www.nationalehulpgids.nl. Op deze website vinden zorgvragers en -aanbieders elkaar. Het werkt heel simpel. Je maakt een profiel aan en geeft je voorkeuren, wensen en eisen (zoals hulpvraag, dagen/dagdelen en uurtarief) aan en de reacties komen vanzelf binnen. Voor zorgvragers is de dienst kosteloos. Het voordeel van samenwerken met een organisatie is dat werving en selectie voor je wordt gedaan. Je bent gegarandeerd van een bekwame coach. Via de Nationale Hulpgids moet je zelf de werving en selectie doen.

Kosten van een autismecoach en PGB

Een coach inhuren is niet goedkoop. Maar met een ASS-diagnose kun je bij je lokale WMO-loket (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) mogelijk een PGB (Persoonsgebonden Budget) aanvragen, waarmee je je coach kunt betalen. De grootte van je budget is afhankelijk van de indicatie die je krijgt. Deze is bepalend voor het bedrag en dus het aantal uren dat je kunt inkopen. Kom je niet in aanmerking voor een PGB, dan kan het nog steeds heel zinvol zijn om een coach in te huren. Al is het maar voor af en toe een uurtje. Iets is beter dan niets!

Denkpatronen doorbreken

Als je geen coach hebt, maar zelf je problemen wilt oplossen, loop je het risico dat je in je in je eigen denkpatronen blijft hangen. Het is goed om je blik te verruimen en iemand met je mee te laten denken. Dat is voor de meeste mensen goed. Maar helemaal als je ASS hebt. Ik werk zelf al enkele jaren samen met een coach. Ik heb hem gevonden via een GGZ-instelling en hij is werkzaam als zzp-coach. Hij heeft mij onder andere geholpen om niet helpende overtuigingen te doorbreken, reële doelen te stellen voor mezelf en anders te kijken naar en communiceren met mijn omgeving. Dit helpt mij beter te functioneren in het dagelijks leven.

Ik ben heel benieuwd naar ervaringen van anderen, met of zonder autisme. Heb jij een coach of nog niet? Waarmee heeft jouw coach je geholpen of waarmee zou een coach jou kunnen helpen? Laat je ideeën, ervaringen en eventuele tips achter in de commentbox, hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*