Autisme en een relatie; kan dat?

Kan iemand met autisme een relatie hebben?

Autisme en een relatie; kan dat? Het is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt. En een antwoord geven op deze vraag is niet heel gemakkelijk. Er zijn momenten waarop ik ronduit zeg: ‘nee’. Op andere momenten zeg ik: ‘mogelijk’.

Relatie met een partner met autisme

Ik begrijp dat dit erg negatief en misschien zelfs onzin lijkt. Daarom zal ik uitleggen waarom ik dit denk. Mensen met autisme hebben het vaak niet makkelijk met zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn zij vaak ook geen gemakkelijke partner om mee samen te leven. Dit komt niet doordat zij onmensen zijn of gewoon vervelend. Maar doordat de wereld voor iemand met autisme gewoon erg ingewikkeld of in ieder geval heel anders in elkaar zit. En wanneer iets ‘niet klopt’ of niet goed gaat – en dit gebeurt regelmatig- neemt dit iemand met autisme enorm in beslag en kan dit leiden tot overprikkeling. Op zo’n moment is het voor hem of haar heel erg moeilijk om ook nog even een invoelende, meegaande, behulpzame, ondersteunende of gezellige partner te zijn. Dit verandert nooit. Want autisme houd je je hele leven.

Praten over autisme en je relatie

Natuurlijk is er best aan dingen te werken en kun je een heleboel leren. Maar er blijven altijd valkuilen. Voor een (niet autistische) partner is dit soms heel moeilijk en op de lange duur is er een behoorlijke kans dat dit gaat opbreken. Ben je als je autisme hebt dan per definitie veroordeeld tot een leven in eenzaamheid? Nee, dat vind ik niet. Ik denk dat het belangrijk is dat jij en je partner in een zo vroeg mogelijk stadium uitgebreid en open praten over de situatie en de bijkomende gevolgen. Hierin moet je zo reëel mogelijk zijn en dit moet je ook altijd blijven doen. Dus, houd nooit op met praten hierover. Verder denk ik dat je op zoek moet gaan naar een relatievorm die het best bij jullie past en die dus het meeste kans van slagen heeft. Er zijn natuurlijk nogal wat vormen. Zo kun je samenwonen en ook nog elke dag zoveel mogelijk samen doen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook iets als een LAT-relatie hebben, waarbij je elkaar ziet wanneer en zo vaak als je daar beide behoefte aan hebt.

Ik denk dus dat het niet gemakkelijk is, maar wel mogelijk om een relatie te hebben, wanneer je autisme hebt. Wat denk jij? Laat je mening of ideeën achter in de comment box.

2 gedachten over “Autisme en een relatie; kan dat?

    • Ben het met je eens hoor, Lidia. Toch altijd proberen positief te blijven. En hopelijk heb je iets aan het verhaal van een ander, zoals mijn verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*