Autisme en hyperfocus

Hoewel mensen met autisme er in allerlei soorten en maten zijn, zullen velen bekend zijn met een vorm van een hyperfocus ook wel ‘fiep’ genoemd. Een hyperfocus of fiep dus, is een extreem vergaande interesse. Iets waar iemand alles vanaf weet of wil weten en waarmee zij of hij het liefst vaak de hele dag mee bezig zou zijn. En dit komt dus relatief vaak voor bij mensen met autisme.

Er zijn allerlei soorten fieps; van postzegels of miniatuur treinen tot een onderwerp als de Tweede Wereldoorlog of een bepaalde bekende persoon. En ik heb zelf bijvoorbeeld een hyperfocus op duikershorloges. Een andere veel voorkomende fiep bij vooral jongens en jonge mannen met autisme is games. Een dergelijke hyperfocus kan verslavende vormen aannemen. Niet zelden brengen gamers complete dagdelen gamend door. Nadeel van een fiep is, dat zal duidelijk zijn, dat andere dingen minder of geen aandacht meer krijgen. Ook niet als ze eigenlijk wel belangrijk zijn. Vriendschappen, een studie of huishoudelijke taken verdwijnen naar de achtergrond en dit kan best ingrijpende gevolgen hebben.

Laat je fiep niet je leven overnemen

Het is dan ook belangrijk om je hyperfocus niet je leven compleet over te laten nemen. Je kunt hierover praten met je coach of behandelaar. Maar je kunt ook zelf stappen ondernemen. Bijvoorbeeld door een dag- en weekplanner bij te houden. Hierin kun je alle taken opschrijven die je die dag en week moet doen. Je kunt er ook eventueel tijden en tijdsduur aan toevoegen. Wanneer je een taak hebt volbracht, streep je deze af. Ik doe dit zelf en het geeft me een gevoel van voldoening, terwijl ik tegelijkertijd mijn leven een beetje georganiseerd houd.

Voordelen van hyperfocus

Toch kan een vergaande interesse ook voordelen hebben. Je kunt bijvoorbeeld proberen er je [werk van te maken of vrijwilligerswerk] te gaan doen dat alles te maken heeft met jouw interesse. Een organisaties kan veel hebben aan een zeer gespecialiseerde en gemotiveerde werknemer.

Heb jij ook een hyperfocus? Welke? En hoe ga jij ermee om? Deel je ervaring of mening in de commentbox, hieronder. Ik hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*