Autisme en motivatie

Hoe kom je met autisme uit een futloze situatie, doe je nieuwe energie op en motiveer je jezelf om aan de slag te gaan?

Soms lijkt het alsof ik nergens toe te motiveren ben. Ik zit in een hyperfocus en kan me alleen maar daarmee bezighouden. Of ik ben gewoon zo moe en heb zo weinig energie dat ik niet van de bank af lijk te kunnen komen. Vaak heeft dit te maken met overprikkeling, overbelasting of het bewust ontwijken van prikkels en soms ook met slaapproblemen. Maar wat ook de oorzaak is, het kan andere dingen behoorlijk in de weg staan.

Energieker en actiever

Toch is het belangrijk dat sommige dingen blijven doorgaan en je actief blijft. Zo wachten er altijd allerlei huishoudelijke klusjes en is het ook gewoon leuk en inspirerend om ergens mee bezig te zijn, zoals sporten, even naar buiten te gaan, een spelletje te spelen met je kind, muziek maken of schrijven aan een blogpost. Maar hoe kom je uit zo’n futloze situatie en motiveer je jezelf om aan de slag te gaan? Ik heb gemerkt dat voor mij een aantal dingen werkt en me helpt om energieker en actiever te worden en de handen uit de mouwen te steken.

Overzicht

Maak een weekplanning en houd deze bij. Bouw hiervoor een speciaal momentje in de week in. Bijvoorbeeld zondagavond of start er op maandagochtend de week mee. Gebruik hierbij een weekplanner. Het klinkt heel stom, maar het feit dat ik activiteiten heb opgeschreven en ze na afloop kan afvinken helpt mij ze ook daadwerkelijk te doen en overzicht te houden.

Nachtrust

Zorg ervoor dat je een aantal avonden achterelkaar op tijd naar bed gaat. Voldoende slaap is heel belangrijk voor je energielevels.

Nieuwe ideeën en energie

Maak een afspraak met iemand die je kan motiveren. Bijvoorbeeld een vriend(in) of coach. Een leuke afspraak levert vaak nieuwe ideeën en energie op.

Inspiratie

Luister naar een inspirerend podcast. Bijvoorbeeld die van BNR Nieuwsradio, Ben Tiggelaar, 100% Inspiratie, de Omdenken Podcast, de Transformatie Podcast van Sjanette de Geus, Leven zonder Stress van Patrick Kicken, Leef je mooiste Leven, Universiteit Nederland, Het Volkskrantgeluid, Van Twee Kanten of De Correspondent en dan met name Goede Gesprekken, met Lex Bohlmeijer. Na het luisteren hiervan krijg je weer zin en ideeën om iets te ondernemen.

Wat helpt jou om gemotiveerd te raken en blijven? Laat hieronder je reactie, tips en ideeën achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*