Het label van een diagnose autisme

Het label van een diagnose autisme

Ik hoor en lees regelmatig dat je vooral geen ‘labeltje’ moet willen hangen aan een kind of volwassene. Op zich klinkt dat heel positief; ‘laat mensen lekker zijn wie ze zijn’. Maar zo positief als het misschien klinkt, is het in praktijk niet. En eerlijk gezegd, kan ik er zelfs heel boos om worden. Het valt mij op dat een dergelijke opmerking bijna altijd afkomstig is van mensen die zelf geen ASS (autismespectrumstoornis) hebben. Maar ook wel van mensen die vermoedelijk wél een ASS hebben, maar bij wie vooral hun omgeving en niet zijzelf last van hebben van hun ASS.

Ik ben zelf blij dat ik weet dat ik een ASS heb. Want er is maar een ding erger dan een ASS en dat is een ASS hebben en dit niet weten. Ik kreeg mijn diagnose pas na mijn veertigste. Maar ik had hem veel liever veel eerder gekregen. Dit had mij een half leven zoeken bespaard en zeker ook de harde leerschool die mijn leven tot die tijd was.

Ik ben niet mijn diagnose autisme

Een diagnose autisme bepaalt niet wie je bent. Maar een diagnose kan je wel enorm op weg helpen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Er is immers al veel bekend over autisme en van die kennis kun je nu profiteren. Maar dat kan natuurlijk alleen als je wéét wat er met je aan de hand is.

Uniek individu met diagnose autisme

Natuurlijk is (lang) niet alles wat met autisme te maken heeft op jou van toepassing. Iemand met een ASS is, net als iemand zonder ASS, een individu met een unieke persoonlijkheid, talenten en vaardigheden. Maar je kan er wel uithalen wat voor jou geldt en werkt. Voor mij persoonlijk geldt in ieder geval dat ik nu de keuze heb om iets te doen met de wetenschap dat ik een ASS heb en daar ben ik ontzettend blij mee. Het helpt mij om beter richting te geven aan mijn eigen leven, betere keuzes te maken en uiteindelijk……gelukkiger te worden. Dus, kom maar op met dat label!

Wat vind jij? Liever het label van een diagnose autisme of een levenslange zoektocht zonder label? Geef je mening in de commentbox!

2 gedachten over “Het label van een diagnose autisme

  1. Hoi Edwin, Herkenbaar voor mij. Ook ik werd pas gediagnosticeerd toen ik 44 jaar was. Sindsdien is er voor mij veel veranderd in positieve zin. Weten wie je bent maakt een groot verschil! Ook ik ben gaan bloggen over mijn leven met autisme en dat geeft me de kans om aan anderen uit te leggen wat autisme is. Hopelijk kunnen we zo samen het begrip rondom autisme bij volwassenen een beetje vergroten…
    Groeten Natascha

    • Hoi Natscha, bedankt voor je reactie en goed te horen dat mijn verhaal herkenbaar is! Ik ga zeker ook jouw blog even bekijken! Wat meer begrip en inzicht kweken lijkt me een mooi doel! Succes met je blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*