Vooroordelen over autisme: terecht of niet?

Vooroordelen over autisme

Ieder mens zit vol vooroordelen. En dat is maar goed ook! Vooroordelen zijn hartstikke handig en ooit hadden we ze nodig om te overleven. Als je vroeger bijvoorbeeld een ontmoeting met een sabeltandtijger had overleefd, ging je deze dieren voortaan uit de weg. En in onze moderne tijd helpen vooroordelen je nog steeds met het maken van risico-analyses. Zoals hoe verstandig is het om de parkeermeter niet te betalen? Of hoe slim is het om je leidinggevende te beledigen? Maar vooroordelen kunnen ook verlammend werken. Juist omdat ze zaken vaak behoorlijk zwart/wit doen lijken. En vaak genoeg blijken ze niet helemaal (of helemaal niet) te kloppen. Zo zijn er veel vooroordelen over autisme en mensen met autisme.

Vooroordelen over mensen met autisme

Autisme wordt bijvoorbeeld vaak te onrechte geassocieerd met een verstandelijke beperking. Van personen met autisme wordt verder vaak gedacht dat ze geen contact kunnen maken, je niet kunnen aankijken en moeilijk uit hun woorden komen. Ook wordt vaak gedacht dat mensen met autisme allerlei ongecontroleerde bewegingen maken. Bijvoorbeeld wapperen met hun armen. Een ander populair vooroordeel is dat iemand met autisme niet kan werken op hoog niveau.

Autisme en talenten

De realiteit is echter dat iemand met autisme in de eerste plaats een individu is, met unieke karaktereigenschappen, talenten en vaardigheden. Ze komen voor in alle smaken en vormen. Sommige mensen met autisme zijn heel goed met cijfers en patronen. Sommige zien details die door anderen over het hoofd worden gezien. En sommige stellen kritische vragen, waar nog nooit iemand over had nagedacht. Maar bovenal zijn mensen en werknemers met autisme vaak zeer gedreven en loyaal en kennen ze als geen ander hun sterktes en zwaktes. En daarmee hebben ze eigenlijk een grote voorsprong!

Wat vind jij? Wat klopt er van de vooroordelen die bestaan over mensen met autisme? En wat zijn de sterke kanten van iemand met autisme? Laat je opmerking tip of ervaring achter in de commentbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*